Sunday, October 30, 2011

5 Fakta yg anda perlu tau!!!


1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.

5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

Monday, October 24, 2011

tips2 murah rezki


 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


بسم الله الرحمن الرحيم
ومن يتّق الله يجعل له مخرجاَ * ويرزقه من حيث لا يحتسب* ومن يتوكّل على الله فهو حسبه*
إنّ الله بالغ أمره قد جعل الله بكل شيء قدراَ* -الطلاق-

Maksudnya: “ barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan beri jalan keluar kepadanya, dan memberi rezki dari arah yang tidak di sangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, maka Allah berinya kecukupan kepadanya, dan sesungguhNya Allah melaksanakan urusanNya,sungguh Allah mengadakan ketentuan terhadap sesuatu. ”

Dengan izinNya, siapa yang mengamalkan ayat di atas, maka kamu akan merasai sendiri kemanisan hikmah di dalam ayat tersebut.
Okey, aku ada cerita nak bagitau korang..dia berkaitan dengan ayat yang kat atas ni jugak. Ok, aku ada seorang teman nie, nak kata dia miskin xde la sangat. Tapi dia xjugak kaya. Di ringkaskan ceritanya, dia ni sederhana ja. Tapi, dia xde jugak buat pinjaman PTPTN or ape2. Cuma dia kata, dia mohon bantuan kerajaan. Erm, xkisah la kan..hehe..
Yang aku nak ceritanya, dia suka mengamalkan ayat nie, selepas subuh atau sebelum pegi kelas. Dia pun ada cerita yang dia mengamalkan Ma’thurat setiap pagi, tp dia cakap kadang2 lupa jugak. Nak tau kenapa dia cerita semua kt aku? Sebab aku tengok, dia nie murah sangat rezkinya, padahal dia xde duit sangat, lagi2 hujung2 bulan macam nie.
Amalan2 macam tue lah yang mmbuatkan dia murah rezki tue. Mungkinlah, dia kata pada mata kasar yang tue lah boleh membuatkan bila2 je dia dapat rezki. Dia boleh terfikir benda nie, sejak 2,3 kali selepas dia amalkan ayat2 tue n Mathurat. Hal first yang dia Nampak waktu dia and kwn2 nye pegi study kt library. Tiba2 ada sorang kwn dia nie Tanya, ‘korang free x esok?(ujung minggu)’ yang lain ckp la: free je.xde pape program pon. Yang kwn nie gtau la, ada orang mintak kita semua jadi fesi, sebab kekurangan fesi, pegi balik di hantar n ambik, makan free, duit poket ada la dalam RM20/30.
So, di sebabkan free, diorang pun pegi la kem tue. Dia cakap padahal waktu tu memang tengah save duit pon, Alhamdulillah lepas program tu, pihak penganjur bagi sampul, balik tu baru buka. Ya Allah! Memang dia sangat bersyukur (aku pon exited je dengar cerita dia) hehe.
Alhamdulillah, diorang yg jadi fesi nie dapat la upah sorang RM40. Nampak kan? Rezki Allah tu kat mana2 je. Bila2 je dia boleh bagi.
Hal k2 pula, dia cakap hari isnin-khamis dia selalu puasa, sebab parents dia selalu ingatkan hal tue, mula2 dia cakap nak buat tu memang susah.
Tapi, tambah lagi dia xberapa ada duit, dia pon boleh je puasa. Hari tu pulak kwn2 pegi beli makanan, salah sorang dari kwn2 dia nie beli lebih untuk kwn yg sorang lagi, tapi kwn nie ada janji nak berbuka ngn kwn laen, so kwn yg beli makanan tu bagi la kt dia, tp dia simpan untuk bukak puasa, then dia cakap la. Esok dia bayar la makanan tu. Kwn nie cakap, xpayah la..aku belanja ko. Terkejut la kwn aku nih, dia kata xpa.. nanti dia bayar. Kwn tu xbagi jugak.dia tegaskan jugak dia belanja..
So, kwn aku ni pon amek je la. Dah org nak belanja kan? Haha..kalau aku pun dah rembat!! Xyah Tanya 2,3 kali..hahaha..(^o^)
Nampakkan? Kalau kita boros macam mana pun, dah Allah nak bg rezki kt kita, dapat jugak. Sebenarnya banyak je cerita yang dia cerita kt aku, tapi aku xlarat nak cerita kt korang. Hehehe..yang aku nak kongsi kt korang nie memang patut bgtau..orang kata: jgn kedekut ilmu. Hehe.
Okey, nie tips2 yang dia bagi kt aku. Tips untuk murah rezki..i.ALLAH.
Cuba la amalkan ye (^___^) aku pun sedang mengamalkan.semoga kita di murahkan rezki..okkey..jom tengok apa tips2 nye..caauuwww~

1-    Baca ayat 1000 dinar (ayat kt atas tadi) –xkira la korang nak baca waktu bila, tp kwn aku ni suka amal waktu pagi, sebelum pg kelas, kadang2 dalam doa lepas solat,kadang2 bila teringat terus baca and sebelum tidur.
2-    Baca Ma’thurat –selepas subuh/waktu dhuha and selepas asar
3-    Solat dhuha –kalau boleh dalam seminggu buat la 2,3 kali atau bila berkesempatan. J
4-    Baca surah Waqi’ah –lepas maghrib
5-    Doa murah rezki setiap lepas solat.





Inilah tips2 nya. Jom amalkan!! Semoga rezki kita di luaskan..

*kadang2 kita tidak Nampak ada hikmah dalam setiap benda yg d lakukan. Ada Ilmu jangan kedekut nak kongsi yeee…saya budak baru belajar, kalau salah tolong tegur2 kan..heee…^___^

Sunday, October 2, 2011

teringinnya~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam seukhwah kepada anda! sebenarnya banyak benda nak cerita..tapi, xtau lah macam tak bersemangat pulak... ini pon saja2 ja nak write down apa yang kempunannye..hehe..
aku teringin sangat..nak tau teringin apa?? 
teringin nak jadi penulis..xkisah la novel ke..komik ke..motivasi ke..huhu
tapi memang teringin jadi penulis..rasa2 aku ada bakat x?? hehe...
macam mana nak jadi penulis eh?? serius aku nak sangat...please!! tell me how?? 
hurm..lagi2 bila hobi aku nie membaca...semua aku baca...and bila baca dan tengok cara penulisan mereka2 tue, lagi rasa nak jadi penulis...aku dah plan..tapi, xtau lah jadi ke x? 
ingat nak buat perlahan2...buat sikit2 dulu...then, hantar kt mana2..okey x?
heeee....(^___^) 
ada apa2 nasihat atau kritikan tentang keinginan aku nie x? huhu..
kalo ada, please show it! 
thanx to all of U~ 




* rasa2 bakat ada tak? doa2kan...heee...-ithinkiloveyou-

Sunday, September 25, 2011

Thankful to Allah

السلام عليكم ورحمة الله

Alhamdulillah...bersyukur ke hadrat Allah..setiap yang berlaku ada hikmahnya...
dan setiap masalah ada jalan penyelesaiannya..Alhamdulillah dah masuk 2minggu dah kelas bermula..dan Syukur berjalan lancar..walaupon masih blur waktu lecturer brsyarah..huhu..and Alhamdulillah dapat juga teman dalam satu kelas...ye lah dah jadi mangsa Bro.Asri hari tue..huhu..nak cerita kat sini..apa2 pon masalah kita pasti ada cara untuk keluar dari masalah tersebut..xpercaya?? cuba muhasabah diri kembali~ 

Kita sebagai hamba Allah pasti ada sahaja ujian yg Dia akan berikan..ia adalah salah satu pengukur iman kita terhadapNya..sama ada kita selalu mengingatiNya ketika dilanda ujian..atau kita sering bermarah2 dengan apa yang terjadi..aku, sebagai hamba yang hina lagi dina...banyak sangat melakukan khilaf..terkadang aku mengeluh dengan ujian yg d berikan..terkadang aku bersyukur..tapi hanya sedikit...ya Allah! ampunkanlah hambaMu ini...
aku sebagai manusia tidak pernah lari dari kesilapan..dan kamu juga..so, sama2 lah kita saling mengingati antara kita..semoga dengan nasihat dan teguran, dapat mengeratkan lagi ukhwah sesama kita, dan mengupgradekan iman kita..i.Allah...^___^

jom sama2 kita Thank to Allah s.w.t atas semua yang berlaku dalam hidup kita...let's listen this song..ilike soo much!! heee...


Sunday, September 18, 2011

1day..u'll know everything

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته




Demi cintaku pergi
tinggalkanmu..relakanmu..
Untuk cinta tak pernah kusesali..saat ini..
Ku alami..ku lewati..

Suatu saat ku kan kembali..
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cinta ku berdoa
Semoga…

suatu hari kaukan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cintaku berdoa
Padanyaa…

Kerna cinta kuikhlaskan segalanya kepadanya..
Untuk cinta tak pernah kusesali saat ini..
Kualami…kulewati…

Suatu saat ku kan kembali
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cintaku berdoa
Semoga…suatu hari kau kan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cintaku berdoa padanya

* kuatkanlah aku dalam melupakan dia ya Allah...sesungguhnya aku hanya mengharapkan RedhoMu..ameeennn ya Allah...

Friday, September 16, 2011

semangatku kian luntur

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته





apa khabar iman? apa khabar hati? apa khabar amal? semoga sentiasa dalam RahmatNya...AllahuAkbar...lamanya tak update blog ni, dari sebelum raya lagi. biasalah sibuk ja memanjang..sementara ada masa terluang sikit ni, boleh la aku luahkan sikit sebanyak perjalanan hidupku yang tak berapa teratur ni.huhu..sebelum raya tue, faham2 lah kan..persiapan raya..tapi, aku banyak buat persiapan nak masok Uia hari tu. dah tu...raya 1-3 di johor..sebab dah lama xbalik kampung sana..then raya ke 4-6 di perak..spend 1day kt umah b4 masok uia..itu pon terkocoh2 pegi cari barang..nasib Gombak dekat.alang2 boleh la balik selalu.heee..urm, 6hb Sep 2011 daftar ke Uia Gombak..then, seminggu berTAWE.. penat gila! uia tue besar okey...(mula2 ja rasa) sekarang dah tau jalan..rasa kecik je. heee...abes takruf, terkocoh2 pulak regester subject..i dont know why Irk student cannot register as well as another students. Huh, penat kami ke sana ke mari untuk dapatkan sign lecturer..but...diorang mcm xkisah je dgn masalah kami...how can??? seriously aku rasa macam nak berhenti je uia...ingat dekat cfs je mcm tue..Gombak yg besar and staff yg byk dari nilai pon had the same problem. haisy =,=' gila la seminggu kami pusing Irk division tue..nasib dapat jumpa Deputy Dean Irk..klo x?? sampai habeslah xcukop contact hour tue. 
Doa2 lah isnin nie dapat register semua subject..boleh la nak focus kt study teros..next month dah exam mid year..ouh God!! please help us..(0,0) 


walaupon terkocoh2 minggu lepas dengan register subject, aku tetap pegi kelas..baek kan? wink3 (^_~) dah 3 kelas masok, BM: do u know our U had BM subject?? kalo wajib untk international xpe lah jgk..ini budak2 local pon kena...nasiblah kan..Intro To Fiqh: urm, fully arabic..biasalah international kan? then, aku pon maen angguk2 geleng2 je apa yg ustaz tue cakap..cuak gila...otak teou..dah lama xbelajar arab..memang bengkak lah otak aku nie bila d paksa memahami apa yg ustaz tue cakap..huh..then the 3rd class is Quranic Prophetic Text: tau x blajar apa?? I'rab ayat Quran n Hadis..memang lah aku suka belajar arab..but, bila dah bhasa arab nie berkarat...memang rasa macam nak get out je dari kelas..lecturer perempuan..suara perlahan kot..xdengar..nampak sangat aku nih pekak..haha..dan kami akan duduk dalam grouping stiap kali kelas..aku xkisah kalau belajar in grouping pon..tapi dalam group tuh campur laki perempuan..haisy..bukan nak kata aku suci xnak duduk dgn laki...tp xbiasa kot..

Hari first masuk kelas dah blur2 ja semua...macam mana eh?? aku rasa nak nanges and jerit kuat2 je..tensyen sangat2..semangat aku makin luntur..oHHH tidak!!! ya Allah..kuatkanlah hati dan imanku...(T_T) serius nak nanges jeee...balik rumah ummi abah tanya about class..nak cerita pon xboleh sebab rasa nak nanges ja..please!!! sapa boleh kongsikan bahu dia kt saya, pinjamkan telinga dengar masalah saya, pinjam tangan untk bimbing dan pegang saya untk bbrapa ketika..serius rasa macam nak keluar ja uia nih...takot+cuak+nervous= terkontang-kanting...

ya Allah..kuatkanlah hatiku..tetapkan lah imanku di kala aku sendirian..janganlah Engkau lepaskan aku kpd mrka yg selalu mngecewakan aku..ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui apa yg aku tidak ketahui..maka, Engkau permudahkanlah urusan2 ku..Ameeennn...

* kerinduan mula bertapak dlm hati yang sepi..semoga bayanganmu hilang bersama angin yg datang menerpa...mood: heartattack =_='

Thursday, August 18, 2011

DalaMihrabCinta






السلام عليكم ورحمة الله


Salam Ramadhan..Salam tengah malam...heeee..spe tau crte nie?? aku xtgok lagi..tp dah baca bukunye...nak tgok..tp mcm xbest jekk..lg best baca buku..but their song is awesome!! haha..i loveee this song..let's enjoy~





1) KARENA HATI BICARA :

Mengharungi samudera mahligai nan suci
Penuh gelombang silih berganti
Semua adalah ujian penguat cinta
Bila hati bicara

Terkadang tak perlu terucap kata2
Untk selami dalamnya hatimu
Susah senangmu jd bahgian hidupku
Karena hati bicara

Kata menjelmakanmu kisah brjutakan cerita
Hadirmu dihidupku mmberikan brjuta makna
Karunia illahi mmpersatukan dua hati
Kurasa yg kau rasa karena hati bicara




2) BUNGA2 CINTA :

Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah

Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tulus hatimu buka mataku
Tegar jiwamu hapus raguku
Memboncah di hati harapan dan suci
Menyatukan janji

Bunga-bunga cinta indah bersemi
Diantara harap pinta padanya
Tuhan tautkanlah cinta di hati
Berpadu indah dalam mihrab cinta

Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah

Memboncah di hati
Harapan dan suci
Dalam mihrab cinta
 DALAM MIHRAB CINTA :

Demi cintaku pergi
tinggalkanmu..relakanmu..
Untuk cinta tak pernah kusesali..saat ini..
Ku alami..ku lewati..

Suatu saat ku kan kembali..
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cinta ku berdoa
Semoga…

suatu hari kaukan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cintaku berdoa
Padanyaa…

Kerna cinta kuikhlaskan segalanya kepadanya..
Untuk cinta tak pernah kusesali saat ini..
Kualami…kulewati…

Suatu saat ku kan kembali
Sungguh sebelum aku mati
Dalam mihrab cintaku berdoa
Semoga…suatu hari kau kan mengerti
Siapa yang paling mencintai
Dalam mihrab cintaku berdoa padanya





petikan puisi cinta dari cerita ketika cinta bertasbih...


By: Meyda Sefira @ Ayatul Husna (KCB)
Menurutku cinta adlah kekuatan

Yg mampu mngubah duri jadi mawar

Mngubah cuka jadi anggur

Mngubah malang jadi untung

Mngubah sedih jadi riang

Mngubah setan jadi nabi

Mngubah iblis jadi malaikat

Mngubah sakit jadi sihat

Mngubah bakhil jadi dermawan

Mngubah kandang jadi taman

Mngubah penjara jadi istana

Mngubah amarah jadi ramah

Mngubah musibah jadi muhibbah

Itulah cinta…

By: Oki Setiana Dewi @ Ana Althafunnisa (KCB)
Sekalipun cinta telah ku uraikan

Dan ku jelaskan panjang lebar

Namun jika cintaku datangi

Aku jadi malu pd keteranganku sendiri

Meskipun lidahku telah mampu menguraikan

Namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang

Sementara pena begitu tergesa2 menuliskannya

Kata2 pecah berkeping2

Begitu sampai kpd cinta

Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya..

Bagaikan keldai trbaring dlm lumpur..

Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan..

By Meyda Sefira @ ayatul husna(KCB)

Kau mencintaiku seperti bunga

Mencintai titah Tuhannya

Xpernah lelah mnebar mekar aroma bhagia

Xpernah lelah mneduhkan gelisah nyala

Kau mncintaiku sprit matahari

Mencintai titah Tuhannya

Xpernah lelah mmbagi cerah cahaya

Xpernah lelah mnghangatkan jiwa



Wednesday, August 17, 2011

Tanggal 17 Ramadhan

 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته





sedar xsedar...dah setengah bulan kita berpuasa.. harap2 semua dapat rahmat dan berkat pd bulan nie...tapi, apa yang aku rasa...bagi aku, ramadhan kali nie paling hambar..
kenapa eh? aku pon xtau..xbanyak benda aku dapat buat..mungkin kali nie puasa kt rumah kot...
ramai yang suka puasa kt rumah berbanding hostel...
aku pon mcm dorang jugak..tapi, bila dah berpengalaman...aku rasa baik puasa kat hostel brbanding rumah....bukan sbb apa, kt rumah xda feel nk buat amalan..xde suasana yg best...
ini d sebabkn aku kena jadi suri rumah, mungkin korang kata itu bukan alasan..memang pon..
tp suri rumah aku merangkap jaga anak orang kot...tensyen nak mati!!!!!
rasa nak mati pon ada..dari jaga budak2 tue..
dorang ingat aku nie baby sitter ke ape??? sampai tengah malam aku nak jaga..
semua aku..itu aku..ini aku..sana aku..sini aku...
serius aku tensyen...biar lah lepas nie aku puasa dekat hostel dari kt rumah...
balik rumah jarang2 okey jugak...

tapi, dah setengah Ramadhan nie...
aku harap sangat2 diri aku berubah..tolong!!! aku xinginkan semua nie!!!
aku nak perubahan..macamana eh?? 

Tanggal 17Ramadhan 1411 brsamaan 2 April 1991
tlh lahir seorang bayi perempuan..d beri nama bintu sakhir...^____^
klo ikotkan taon hijrah..umur aku dah 21...
tapi, klo ikotkan taon masihi..umur baru 20...hehehe..
ya Allah..dengan pertambahan umurku ini, semoga aku dapat berbakti kepada kedua Ummi dan Abahku..
semoga aku menjadi anak yg solehah,semoga aku menjadi hamba Allah yg muttaqin,sobirin,syakirin dan seangkatan dengannye...
اللهم اجعلني من أهلي الجنة بغير حساب
اللهم اجعلني من عبادك الصالحين 
اللهم اجعلني من بنت الصالحة 
اللهم اجعلني من طالبة النجاحة
آمين
ya Allah..semoga Engkau permudahkan segala urusanku..ameen ya RObb..

tapi.....
pada malam Jumaat tanggal 17Ramadhan pd tahun ke41 dripada keputeraan Nabi Muhammad S.A.W
di gua hira' .....telah turun Al-quran pd hari tersebut sebagai mu'jizat Rasulullah..

" Ramadhan yg padanya d turunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah" 
(surah al-baqarah: 185)


Sejarah al-Quran: Antara  peristiwa agung dalam sejarah umat Islam di bulan Ramadan ialah turunnya kitab suci al-Quran atau disebut Nuzul al-Quran. Ia dirakamkan dalam al-Quran, melalui firman Allah yang bermaksud: “Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185)
Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, di Gua Hira’ tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad saw.

Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar yang dikurniakan kepada Nabi saw. Kita hendaklah beriman dan mempercayai isi kandungan al-Quran. Beriman dengan al-Quran merupakan salah satu dalam Rukun Iman.

Erti Nuzul al-Quran: ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, iaitu berpindah dari tempat sebelah atas ke tempat di sebelah bawah.‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan. Ia dikatakan sebagai bacaan kerana al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia. Ia juga dikatakan himpunan kerana dalam al-Quran itu terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat dan sebagainya.1

Nama-Nama Lain:
Selain disebut al-Quran, ia  juga disebut al-Kitab, al-Furqan, An-Nur, al-Zikr dan lain-lain.  
Proses Penurunan al-Quran: Al-Quran diturunkan beransur-ansur dalam masa 23 tahun.13 tahun di Makkah dan 10 tahun di Madinah.  

Kehebatan al-Quran:

1.         Allah berfirman yang bermaksud: “Katakanlah wahai Muhammad, sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan sebanding dengannya walaupun mereka bantu-membantu sesama sendiri.” (Surah al-Israa’, ayat 88)

2.         Orang yang membaca, menghafaz dan melihat sambil memikirkan keajaiban yang ada pada susunannya diberikan pahala.

3.         Al-Quran sumber hidayah bagi kebahagiaan hidup manusia di dunia dan di akhirat.

4.         Tidak sesiapa pun sama ada di kalangan manusia atau jin yang mampu mencipta  ayat yang menyerupai al-Quran. Firman Allah yang bermaksud: “ dan jika kamu merasa ragu-ragu dengan apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami, bawalah satu surah yang seumpamanya, ajaklah saksi-saksi (penolong-penolong) kamu, selain Allah, sekiranya kamu (di kalangan) orang yang benar.”(al-Baqarah, ayat 23).

5.         Al-Quran merupakan mukjizat tertinggi dan teristimewa yang hanya dikurniakan kepada Nabi saw.

6.         Manusia belum mampu menyelami dan menerokai rahsia al-Quran secara menyeluruh sehingga hari ini. Ini bererti sifat kehebatan, kesaktian, keagungan dan keunggulan al-Quran secara tersendiri dengan pengertiannya yang amat luas dan mendalam  kekal terpelihara hingga kiamat.

7.         Al-Quran sebagai petunjuk jalan kebenaran. Membawa manusia daripada kegelapan kepada cahaya yang terang. Allah berfirman yang bermaksud: “Inilah Kitab yang tiada keraguan padanya, menjadi petunjuk kepada orang yang bertakwa.” (al-Baqarah, ayat 2)2

8.         Membaca al-Quran mendapat ganjaran pahala dan syafaat daripada Allah. Rasulullah saw bersabda dengan maksud: ‘Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya.”

  Tuntutan al-Quran: Sesungguhnya al-Quran mempunyai tiga hak yang wajib ke atas umat Islam untuk menunaikannya.
  1. Hak untuk membaca dan bertilawah kepadanya.
  2. Hak untuk bertakbir atau memahami makna dan menjiwai kehidupan.
  3. Hak untuk beramal dengan seluruh isi kandungannya.
   Peringatan: 
  1. Al-Quran untuk dibaca buka dijadikan perhiasan.
  2. Al-Quran tidak menjadi syifa’ (ubat) bagi orang yang ingkar dan zalim.
  3. Al-Quran menjadi petunjuk kepada orang-orang yang bertakwa.
  4. Hati yang keras boleh dilembutkan dengan hidayah al-Quran dengan keizinan Allah.
  5. Pesan Nabi saw: Aku tinggalkan dua perkara yang jika kamu berpegang kepada kedua-duannya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya, iaitu Kitab Allah (al-Quran) dan Sunnahku (al-Hadis).
     Semoga Ramadan kali ini membawa rahmat buat kita semua. Amin.    

Dr. Abdul Rahman Abdullah
Atase Pendidikan,
MSD Washington DC.
Ramadan 1430 September 2009


- semoga pengakhiran Ramadhan akan memberi kebaikan kepadaku dan semua teman2-










Wednesday, July 27, 2011

sambut Ramadhan + banyak Dosa = ?????

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh

Salam Ramadhan al-Mubarak yg kian hampir..Alhamdulillah..bahang2 Ramadhan sudah terasa..semoga Umur kita panjang untuk berjumpa dengan Ramadhan yang tak lama lagi menjelma..
Ya Allah..Alhamdulillah..Subhanallah...
kita bakal berjumpa dengan Ramadhan..apa perasaan anda?? teruja? sedih?? happy??
bagi mereka yang dapat rasa kemanisan Ramadhan nie..Alhamdulillah..Allah memberkati mereka..dan..
semoga Allah memberkati kita juga...

Ahlan..Ahlan..Ahlan ya Ramadhan~
I.Allah..aku memohon supaya aku berkesempatan untuk berjumpa dengan Ramadhan kali nie..
and..bagi aku..Ramadhan kali nie berbeza sikit dari yang lepas..
beza ka?? erm..beza la jugak..
beza sebab ape?? nie la nak citer...hehehe..
i.Allah Ramadhan kali nie aku akan berpuasa di Kedah...di pondok aku dulu..
dulu kecik2..waktu sekolah kat sana..bulan Ramadhan cuty..sampai abes raya..
tapi sekarang dah tak..huhu..
and sejak aku keluar sekolah tue..aku sambut Ramadhan kat asrama..
tp masih d samping family..maksodnya..cuti2 aku balik la..
sampai la aku masok U pon..sekali2 balik..dapat jugak puasa ngn family..
but...i think..this Ramadhan i'll fasting without my family..
urm..its ok about that..bcz..aku sebenarnya pegi sana bukan suka2 nak jumpa kwn2 or ustaz2..
tapi..sejak akhir2 ini..aku rasa jiwa aku kosong...
kosong macam tin dalam tong sampah..kalau ada air pon air kotor..
Ya Allah...sejak aku keluar Derang yg Barakah tue..semua amalan2 aku terus hilang..terukkan???







Biasalah manusia..sekelip mata boleh berubah...
aku banyak lagha..banyak buat maksiat..banyak benda2 yg xbaik aku buat..
and tempat yg aku rasa aman adalah di sana...Derang..
lagi2 bulan Ramadhan nanti..mesti seronok...
Ya Allah..semoga Engkau bukakan pintu hati ku ini ya Allah...
berilah HidayahMu kepada aku...aku mohon~

memang xsabar nak jumpa kawan2 and ustaz2..
tapi..kwn2 byk kata..Derang xmacam dulu..sebab apa?? ntah la??
tapi..aku harap..amalan2 yang sering di amalkan masih brterusan..sebab..aku nak join..
nak amek balik Roh aku yang hilang hari tue..
aku cuba untuk berubah...aku NAK BERUBAH...
aku sediuh sangat...sebab...semua orang xtau...
orang rasa..cuti panjang best..memang best..sebab dapat duduk lama2 dengan family..
but not me!! bukan aku xsuka duduk dengan family..cuma..
bila makin lama aku duduk rumah..makin bertambah dosa aku...
semua orang xkenal..aku macam mana..tapi kalau aku cakap..
tak pernah ada orang nak percaya..sebab mereka2 tu cakap aku baik..
tolonglah...aku selalu marah Ummi aku..jeling Ummi..bantah cakap ummi..
gaduh ngn ummi...suruh2 ummi..buat acuh xacuh dengan ummi...

serius aku tensyen dok rumah!!!
bukan sebab ummi..tapi sebab dosa yang makin menimbun2...
ya Allah aku Minta ampun dariMu..(T_T)
aku kt rumah kena masak..kena jaga anak sedara..kena buat semua kerja rumah...
aku tau ummi penat..tapi..aku pon manusia biasa...penat jugak..
so, punca penat tue lah sering aku brgaduh2 ngn ummi aku..
kesian...kan? sebenarnya..aku nak pegi kedah nie pon sedih nak tinggal..tapi bila aku pikir balik..
macam mana puasa aku nanti kalau asyik buat dosa ngn ummi???

so, aku harap semoga kehadiran Ramadhan nie..
dapat memberi perubahan kpd aku..i.Allah..ameeennn...

nie ada lagu sempena ramadhan..layan~ kagu fevret aku..


nota: Untuk prsediaan Ramadhan nie..rajin2 lah tadabbur Quran, ziarah kwn2, membanyakkan solat, menjaga diri ketika berpuasa..janganlah puasa kita nanti sia2..peringatan untuk diri sendiri jugak..i.Allah ameeenn~

Friday, July 22, 2011

jatuh cinta lagi!!!

السلام عليكم ورحمة الله

olla~ haha..ape2 lah aku nih kan? dah nak masuk Ramadhan boleh buat xsenoeh pulak..kekeke..
bkn apa..saja nak cerita..exited+bengang= conclude sndirilah..kekekke
smlm, brakhirlah cerita Sijundai yg d gilai ramai.rmai ke??boleh la..sbb aku tengok..
hero dia mletop sikit bila lakonkan watak edy dlm cerita nie..
ensem x? korg xtengok ke? boleh tahan..cute laa..hehe..

And...aku pon dah terjatuh cinta ngn dia..hohoho..siap carik kat fb..youtube..blog..kekeke..
semangat gila..ngeng betol jah..apa2 pon saya selalu sokong abg d belakang yee..
nak tau aku jatuh cinta dgn sapa??
haa...nie lah mamat ensem nih..


ensem?? cute la..hehe..jatuh cinta bkn apa..sbb dalam sijundai dia pandai main seruling tue..
suka sangat2..kekekke..aku xtau sangat background dia..cuma yg aku tau..

name: azam pitt
pernah masok rncangan My Star LG..and sekarang jadi pelakon..
menyanyi pon dia..suara dia ok x?? not bad..sebab aku suka sangat2 lagu dia "DEBAR"
ha..mmg bedebar2 nyanyi..kekkee..

apa2 pon..all the best bro!!

kt sini ada video and lirik lagu tue sekali..jom layan~



lirik lagu DEBAR :-

DEBAR HATIKU TUK BICARA
KERNA KU TAK MAU CERITA
KU TAKUT KUKAN HILANG DIA
LEBIH BAIK TERUSKAN SAJA
JADI SAHABAT SETIA
JADI PENEMAN BIASA

SATU SUDUTKU LIHAT CAHAYA
DISITU TERTULIS KALIMAH CINTA
DEBAR HATIKU TUK MEMBACANYA
ADA NAMAKU DAN SIDIA
ADAKAH INI MIMPI SAJA
ATAU PETANDAKU MILIKINYA

TAK TERTAHAN HATI INI LIHAT KAMU NANGIS SAYANG
LUPAKANLAH KISAH DUKA YANG AMAT MENYAKITKAN
KU KAN ADA BERSAMAMU TUK BAHAGIAKANMU SAYANG
SIANG MALAMKU INI HANYA UNTUK KAMU

DEBAR HATIKU TUK BICARA
KERNA KU TAK MAU CERITA
KU TAKUT KU KAN HILANG DIA
LEBIH BAIK TERUSKAN SAJA
JADI SAHABAT SETIA
JADI PENEMAN BIASA

TAK TERTAHAN HATI INI LIHAT KAMU NANGIS SAYANG
LUPAKANLAH KISAH DUKA YANG AMAT MENYAKITKAN
KU KAN ADA BERSAMAMU TUK BAHAGIAKANMU SAYANG
SIANG MALAMKU INI HANYA UNTUK KAMU

KU SANGGUP JADI PENGGANTI
DIRIMU KAN KU HARGAI
CINTAMU KAN KU HIASI INDAH BAK SYURGA

TAK TERTAHAN HATI INI LIHAT KAMU NANGIS SAYANG
LUPAKANLAH KISAH DUKA YANG AMAT MENYAKITKAN
KU KAN ADA BERSAMAMU TUK BAHAGIAKANMU SAYANG
SIANG MALAMKU INI HANYA UNTUK KAMU
SIANG MALAMKU INI HANYA UNTUK KAMU…

note: korang xsuka?? ada aku kisah??kekeke..apa2 pon abg azam..i'll support u okeyh bro..waaa~ serius jatuh cinta..haha

Thursday, July 21, 2011

Di tunangkan~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Alhamdulillah~ segala puji hanya untukNya..aku brsyukur dgn segala nikmat yg Engkau pinjamkan sbentar untk aku..dan juga sgla ujian2 yg telah Dia timpakan..hnya Dia yg tau bgaimana hati ini pernah walang..ttapi sgla  yg trjadi ada hikmahNYa..dan aku akan mngambil segala iktibar2 yg Dia lihatkan pd ku..Terima kasih Ya Allah dgn kurniaanMu..aku sgt2 bersyukur ke hadratMu..dan juga terima kasih kpd Ummi  Abah..adk bradik ..kwn2..juga cikgu2 yg mngajarku..trima kasih atas sokongan kalian..budi kalian hnya Dia yg dpt balas..

20.07.2011 - Alhamdulillah aku d tunangkan dgn ??? hahahaha..suspen jekk..jgn pk laen..aku masih 20taon..blom masanya lagi..cuma..aku mngingatkan diri..bahawa..aku d tunangkan dgn

 Bachelor of Islamic Revealed Knowledge And Heritage (Quran and Sunnah) (Honour) 
Alhamdulillah sgt2..walau pon aku minat Usuluddin & Comparative Religion..tp, aku  try
  mndekatkan diriku dgn Kitab Allah..spya Aku dpt mmahami dgn spnuhnya..klo nak tau..
dulu aku tringin sgt nak jadi Hafizah(pnghafazQuran) tp..aku tkot aku xboleh pelihara diri
aku and Quran tue sndiri..so, dgn Kos baru nie..aku dpt hafaz and peliharanya..Ya Allah..
semoga Engkau mmbantu aku dlm mmpelajari Ilmu Mu ya Allah..ameenn..mohon doa  dari
kawan2 jugak..semoga kita sama2 brjaya dlm apa yg kita hajati dgn IzinNya..ameennn^__^

jgn mrh pulak pasal tajuk tuh..hee...saja nk buat suspen..ye lah.bila kt status fb..aku buat pelik2 sikit..semua  nk tanya.." aish??nak tunang ke??" " nak kawen ke" haisy..mcm2lah korg..tp xkisah..jodoh d tgn Tuhan..cuma kita je kene usaha kan?? tp bg aku..biarlah  abeskan belajar dulu..ummi abah aku pon ckp cmtue..nak tau dorg ckp ape?? " kalau nak belajar..belajar je..jgn main2 cinta2..kalau nk brcinta..brhenti teros..nikah je" haa..itulah kata2 keramat dorg..and..xkn aku nk lepaskan impian aku cmtue je kan?? so, aku xnk la pk...
tp..tipulah klo xde perasaan cinta tue kan?? ada2..fitrah manusia..semua ada..tp..buat masa skrang..aku cuba kawal..hope dpt lah brtahan sampai aku abes bljar..^__^ aku suka kwn je..lebih2 xnak lah..nnt..jd laen..

pernah dengar x kata2 cmnie?? xde la sama..cuma lbey kurang jekk..


" berCINTAlah dgn BUKU-BUKU,
berTUNANGlah dgn CITA-CITA,
dan
berNIKAHlah dgn KEJAYAAN "





note: huuuu~ lebey kurangkan?? so..semoga aku dpt berNIKAH dgn KEJAYAAN sblom berNIKAH dgn bakal Imamku..^__^... doakan kejayaanku..semoga kita sama2 mndapat brkat dm mngejar cita2 ini..amenn..

" kejar CITA-CITA dahulu..sebelom mngejar CINTA" 


Sunday, July 17, 2011

terlupa pulak~



terlupa pulak gtau kt post rytue..harga brg2 tue(baju knk2) aku blom buh lagi..
sbb blom dpt lagi dri tuannye..ape2 pon klo minat gtau eh..
tinggal jek kt mna2 tmpt yg aku bole nampak..hee..thanx..sorryy..
biasalah..org xbiasa mniaga n xsuka..huhuhu...

mcm mana nak ajar anak2 ttup aurat?











السلام عليكم ورحة لله

cmane eh nak ajar anak2 kita ttup aurat?? senang jee...ajarlah anak anda pkai  pkaian yg ttup aurat dri kcik..cntoh: bju gaun labuh..brtgn pnjang..tdung..panas?? alasan anda ke alasan anak?? xtau nk beli kt mana??okey...kt sini dh ada cara2 nya..meh sini tgok..aku  promote bju bdk2..xdak duit?? aih..kt dunia anda pnya alasan mmg hebat2..kt akhirat tgoklah sndiri..ini cuma aku bg cara korg lpas la skit dosa korg yg tggung anak pmpn tue..tgok dulu..xminat xpe ah.fuhhh!!!..cantik woo..serius..klo ada adk kcik or anak..aku dah beli dah..and  aku jgk trasa nk pkai bju2 nie..cute gila!! cantik lak tuh..mcm nk pkai jek..dah2 jom tengok2..klo terminat sila2 lah inbox d fb aku..okeyh? go go go~~~
http://nuhaponiran91.blogspot.com/ layan2..kekek..ko ade ramai anak sdra kan??meh2 beli..



eh.ini bkn baju..ini cuma size2 n umor2nye..


 okey..ini baru bju..jom shopping semua~ ^___^
































note: minat?? ape lagi?? jom beli..sila tggal komen and mcg d fb aku..:) thanx..

nak cantikkan muka??


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

tiba2 pulak aku terrrrajin nk wt bisnes..bkn ape..nak tlg kwn n nak gtau gk kt korg2 tntang 1produk nie..aku d britahu ia d buat sndri oleh org islam..jenama produk kecantikan muka nie ialah FINNOUR..brasaskan beras pulut dan susu..boleh mencerahkan kulit..melicinkan kulit..mnghilangkan jerawat..mmbuang mnyak2 d muka tnpa pngelupasan..I.Allah dgn izin Allah brkesan..kita hnya ikhtiar..tp Allah yg tntukan..1set barang hanya RM90..klo xnak toner..hrga 1set 3barang hnya RM80..klo teringin or nak cuba..boleh tggalkan comment atau inbox d fb saya...kt cnie aku ade ltak gmbo2 nye..tgok la..:)




krim malam

krim siang

xtau ape nama dia..huhu..kwn aku ckp ( collagen ) ntah la..

sabun muka
okey..ini 1set smua nie hrga RM90

.

Saturday, July 16, 2011

dah setaon lebey rupanya?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



wah~ xsedar yg blog nih da staon lbey aku bela..haha..td xde keje..ghodek2..tgok2 15.june.2010 aku mula post..hehehe..ary nie 16.july.2011..huhu..kira staon sebulan lah..hehehe..
apa yg anda dpt dgn blog nih?? ada apa2 manfaat tak?? klo xde..xpe lah..aku cuma nak luangkan masa je ngn blog nih..sbb..bila aku sedey..kdg2 xsemua bnda boleh cter ngn kwn2 kn?? 
ye lah..dorg mne ade masa nk luang ngn aku..huhu..so, yg setia hanyalah blog nie..hehehe..

tp, klo ada manfaat untk anda..Alhamdulillah..bgus lah kan..heeee...
ye lah..aku nie xpandai sgt nk nasihat2 org..nk bg motivasi ke..nk pujuk2 ke..
ye lah..aku sndiri xboleh wt untk diri aku..
so, dgn adanya blog nih..dpt lah bntu aku untk kuatkan smngat..n mna2 ilmu yg aku tau..
aku sebar2kan lah jgk..he~

erm..aku hanya post new entry bila aku...
1- free...(slalunya wktu cuty) klo mula bljaq mmg akn sunyi sepi lah blog nie okey...:)
2 - mood yg baek..(hehehe..bile aku xtnsyen2..tp klo tnsyen pon aku update gk..untk luahkan perasaan)
3 - bored..(bila aku boring2 aku update lah..) kekekkee..

okey lah..selamat membaca blog yg xbest nih! kekeke..ape2 pon korg the best! ^___^


-ubat hati-

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Apabila kita rasa hati kita resah dan gelisah..maka carilah ubatnya..sprti mana apbila kita demam, atau sakit..pasti kita cari penawar nya..sepertimana Abu Ishaq Ibrahim bin Ahmad Ismail Al-Khawwash pernah memberi nasihat:

“Ubat hati ada lima perkara: Membaca Al Quran dengan merenungkan isi dan ertinya, berpuasa dengan mengosongkan perut, bangun malam beribadat, bermunajat/tadharru’ di waktu sahur, dan berkumpul dengan orang-orang soleh”

dan ia di adaptasi mnjadi lirik lagu yg d nyanyikan oleh..opick..jom layan~ hayatilah lirik2nya..^_^



note: untuk diri aku sama..ya Allah..tenangkanlah hatiku..ameenn..

Friday, July 15, 2011

perasaan tue milik Allah..

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

perasaan..feeling..حب...감정...気分..pakiramdam...感觉..sentiment..sensazione..sensum...hah..mcm2 lah prkataan yg boleh mnafsirkan ssuatu bnda..mcm jgk perasaan..or feeling..or..ape2 lah..hurm..perasaan tue byk mksod kan? marah, benci, sayang, cinta, rindu, bengang, dan byk lagi..semua tau kn klo aku xgtau pon..hurm..knpe tbe2 aku nk ckp pasal nie eh? pdahal aku bknlah seorg yg sedang brcinta..or milik org..or couple lah snang ckp..it's not me..but..how can i write about this? ye lah..mcm tajuk kt atas tue lah..perasaan itu milik Allah.. setiap insan d lahirkn dgn fitrah..fitrah apa?? salah 1 nye perasaan..semua manusia ada perasaan..even org gila pon ade perasaan kan??;) okeh, kt cnie bknlah nk ckp pasal org gila ke ape..cuma nak ckp psal perasaan..
apa korg pk pasal perasaan skrg nih? ok lah..ada sorg hmba Allah tue..slalu story-mory kt aku..ape2 pon..xpenah die rahsia..tp mgkin apa yg ptot d rahsiakn die rahsiekanlah...


okey, 1hari..dia story kt aku pasal dye dok kwn ngn mamat sorg nih..dya ckp cuma kwn ja..xdak pa pon..dlm hati aku klo kwn..lama2 jd tman plak..haha..apa2 la..aku dgaq ja..xpa lah kan..dia citer lah..mmg lama dh die dok mcg2 mamat tue..tp xpnah la date kt luar..cuma mcg jee..dye ckp..lama2 jd suka plak kt mamat tue..ye lah..mamat tue baik..alim2 gtue..okey..sambung cter..

kwn : "slame nie aku suke die aku xpnah gtau die..aku cume bg hint je..xdek la nk tros trang..tp..dye bg aku skit aty..so, trjujurlah aku" 
aku :"apsal??dye ckp ape??" 
kwn: " ade ke ptot dye ckp dye nak matchkn aku ngn kwn dye" (muka bengang)
aku: " alahh..itu je?? lex la wehh..lawak je.."
kwn: " byklah ko pnye lawak..ko xkn xtau aty pmpn..cpt tacing..lagi2 aku mmg ade feelng kt dye..xkn xmrh kot??" (muka tensyen)
aku: " ouh..aku mne tau..xpnah rasa..hehe" (muka slumber) "pehtu ko ckp ape kt dye??"
kwn: " ko tau slme nie aku pnye lmbut2 ngn dye..ps dye ckp tue..heh, amekkau..aku ckp gnie - suke aty awk je nk match2kn sye ngn org..awk xksahlah klo sye ngn kwn awk??"
mamt 2: "sory..tau la kamu xnk pk lg..nk tmpukan prhatian kt plajaran..tp kamu tuekn pmpn..kaum hawa kna kwen cpt" 
kwn to aku: "ada ka ptot dye ckp gitu..tnsyen aku.."
aku: "pehtu ko ckp ape lak?"
kwn: secara xsngaja aku dah trjujur kt dye..aku jwp -awk tue sje je kan?? dah tau sye suka awak..nak buat lawak ntah ape2" 
mamat 2: " sorryy..kamu suka saya??npe kamu xgtau??"
aku: " mamat tue ngek la..asal dye xtau ko suke dye?? laki mmg lambat pick up ah..hoho"
kwn: "tau xpe..pas tue aku malas nk balas mcg dye..bio je ah..dye mcg aku xrply..bengang siot..klo ko bengang x??"
aku: "bengang la..tp aku akn buat dye bengang balik..ko mmg xyh mcg dye" hahaha..(gelak jahat)
kwn: "ntah r..aku rase mmg xnk mcg..tggu la ble aku rasa aku nk mcg nnt.."
aku: "hah..bgus!!! dah r..xyah pk2 wehh..serabot otak ko je..ko tau x?? slgi xkwen..xyh pk psal laki..comferm tenang doe..pale pon xmgrine..perut pon xgastrik..hehehe.." (senyum kambing)
kwn: "hurm...biar lah..ye la kan..nasib baek tgh cuty..klo tgh exam aku xtau la..tp en..xbole la buat mcm ko pk..perasaan tue fitrah weh..perasaan cinta, bnci, rindu..semua2 tue..Allah yg bg kt kite.."
aku: " aku tau la..tp kene lah guna pd jln yug btol..so, bila ko dh jd cmnie..bgos lah..dh trhndar skit mksiat ko buat..haha" 
kwn: " ye la2..ustzah.." (muka msm)
aku: " ustazah la sgt..da2 la weh..xyh pk..nnt klo mcg ko buat xde ape2..klo dye tnye jgk psal tue..ckp je dh xde prasaan tuh..hehe.." 
kwn: "ye lah2..i.Allah aku cuba hindar" 

soo..nak jadikan crte..perasaan cinta tue milik Allah..tp, kte sbgai hamba yg briman dan brtaqwa..kene lah jaga syariat2 Allah..kan?? ^__^....aku pon pnah dgar n baca..ada dlm hadis 

" brg siapa yg mmpunya perasaan cinta pd sseorg..maka dia mmendam prasaannya..kemudian dia mati..maka mati dia adlah syahid   "

ini yg aku pnah dgar lah..xtau btol ke x?? klo salah tlg btolkan..syukran..1lg kata2..xtau la dri sape..yg mngatakan..

" bila die brcnta..tp prasaan itu hnya dia dan Allah shja yg tau..maka die dpt phala org yug brjuang fi sabilillah "
- والله أعلم بالصواب -

conclusionnye: bg aku..perasaan tue mmg ada pd diri stiap mnusia..tp, brpatutan lah kan..n jga lah perasaan tue sbaek mgkin..dan jgnlah mmberi mudarat pdnya..xsalah nk brcinta..or..rindu..or..benci..tp brpatutan..n xlanggar syariat..itu je..so, untk diri ku..smoga tdk trjerumus dgn cinta laki sblom brkahwin..i.Allah..doakan aku istiqamah..doa kn jgk untk kwn aku sorg tue..^___^ ...

nota: sory lah isi entry nih mlebih2..and ada cmpor2 lak bhsenye..hehe..klo nak baca..silakan..klo xmo..boleh..blah~ hehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...